Verschillende juten koffiebalen welke gebruikt worden door Pacamara Coffee Roasters

Komt er een koffiecrisis aan?

Vorige week was bij onder andere Nieuwsuur te lezen dat er ‘een wereldwijde koffiecrisis dreigt’. En inderdaad, door veranderingen in het klimaat staan de gebieden waar koffie groeit onder druk. De gebieden waar koffie goed gedijt worden steeds kleiner en onvoorziene weersomstandigheden (bijvoorbeeld vorst) zullen steeds vaker roet in het eten gooien. 

Wat kunnen wij als koffieliefhebbers hier aan doen?

Een van de oplossingen is bereid te zijn om meer uit te geven aan onze kop koffie, of in ieder geval selectiever te zijn met wat we inkopen. 

De meeste koffie die wordt verkocht is afkomstig van de grote bedrijven, denk aan Lavazza, Douwe Egberts en Nestlé (Nespresso). Zij kopen koffie in tegen een prijs die gekoppeld is aan de beursprijs, de zogenaamde C-prijs. Dreigt de oogst in bijvoorbeeld Brazilië tegen te vallen, dan schiet de prijs omhoog. Maar eigenlijk is deze prijs al categorisch te laag voor de boer om hier voldoende mee te kunnen verdienen.

Veel onafhankelijke branderijen kiezen daarom voor een ander model, waarbij de boer wél een eerlijke prijs ontvangst. Daarnaast is het belangrijk dat er sprake is van een langdurige relatie. Zo doen we dat bij Pacamara Coffee Roasters ook, de koffieketen is kort en transparant.

Wanneer de boer meer geld ontvangt, is deze in staat ook te investeren in zijn product, waarmee de kwaliteit omhoog gaat, en de brander of importeur weer bereid is om meer te betalen.

Hiermee is er sprake van een positieve ontwikkeling, zowel voor producent als eindgebruiker.

Daarnaast blijft er hierbij voldoende geld over voor de boer om voor zijn gezin te zorgen, want over het algemeen is er sprake van grote gezinnen welke volledig afhankelijk zijn van de opbrengst van hun oogst.

Sommige branderijen kiezen ervoor om direct te handelen met de boer/producent. Weer anderen werken samen met importeurs die dezelfde doelstelling hebben: de beste koffie, voor een eerlijke prijs.

Neem als voorbeeld onze koffie 'Nicaragua La Bendición' afkomstig van Luis Alberto Balladarez, geïmporteerd door The Coffee Quest. Door een transparant verhaal weet u als koffiedrinker wie de koffie verbouwd heeft, maar ook wat de boer, de importeur en de brander hieraan verdienen. 

Maar wat levert het nog meer op om koffie bij een lokale branderij te kopen?

Versheid gegarandeerd! Bij een lokale branderij vindt u vaak een branddatum op de verpakking en dat is goed nieuws. Het is het lekkerst om koffie te gebruiken binnen 6 weken na branden. Daarnaast heeft u vaak de mogelijkheid om verschillende koffies uit verschillende landen en streken te proberen waarmee u nieuwe smaken ontdekt. Ten slotte steunt u natuurlijk een lokaal bedrijf.

Dus dat betekent: met een gerust hart genieten van een betere kop koffie!

Terug naar blog