Wat is Specialty Coffee?

Wat is Specialty Coffee?

Specialty Coffee is koffie van hoge kwaliteit die op een gestandaardiseerde methode is beoordeeld, volgens het protocol van de SCA. Hiervoor cuppen (proeven) we de koffie en verdient de koffie punten aan de hand van 11 criteria, waaronder aroma, smaak, body, zoetheid, aciditeit en balans. Koffie met meer dan 80 punten noemen we Specialty Coffee.

Bonen die hoog in de koele bergen groeien hebben andere talenten dan bonen die in een warm dal opgroeien. Maar ook de grond en de lucht beïnvloeden de uiteindelijke smaak. Door te testen wat de ideale brandtijd per soort is, wordt de beste smaak uit de kostbare bonen naar boven gebracht.

Kort gezegd betekent dit dus dat Specialty Coffee altijd van hoge kwaliteit is en dat hier meer smaken in te herkennen zijn, dan in koffie uit de supermarkt.

Maar waarom zou je voor Specialty Coffee kiezen?

Hoewel het geen vereiste is, zien we vaak dat bij Specialty Coffee de lijntjes veel korter zijn. Dat betekent dat er minder tussenpersonen zijn tussen boer en jou als klant, en dat de boer meer geld ontvangt voor zijn product. Dus naast een betere smaak, heeft de koffie die je drinkt ook een positieve impact op de koffieboer. 

Doordat de koffieboer meer geld verdient, zal hij ook meer gedreven zijn om te investeren in betere methodes om zijn product te verbouwen. We kunnen dus echt  zeggen dat er sprake is van een positieve ontwikkeling wanneer je kiest voor Specialty Coffee!

Terug naar blog